Lokale foreninger

Handlingsplanen som ble lagt fram og godkjent på årsmøtet skal iverksettes av det styret som ble valgt på årsmøtet. Hvis valgkomitéen i forkant av årsmøtet gjorde en tilstrekkelig god jobb med å finne fram til egnede styremedlemmer så bør det styret som ble valgt på årsmøtet ha den kompetansen som trengs for å få utført de arbeidsoppgaver som styret er pålagt av årsmøtet for kommende periode.

Det er særlig to forhold som gjør seg gjeldende i denne sammenheng og det er at samtlige styremedlemmer gis ansvar for egne oppgaver og at samtlige styremedlemmer får de tilganger som er nødvendige for å få utført sine arbeidsoppgaver, se mer om dette her:

Rollefordeling

Tilganger

Lokale foreninger har sjelden et eget sekretariat som ledes av en generalsekretær eller en daglig leder. De fleste lokale foreninger har kun et styre og det er styret som utfører alle de oppgaver som må gjøres, evnetuelt i samarbeid med ulike arbeidsgrupper som er nedsatt av styret og som kan bestå av medlemmer eller andre intereserte i lokalmiljøet.

Hvis en lokal forening har et eget sekretariat så vil antall medlemmer og økonomisk støtte være avgjørende for hvor mange ansatte foreningens sekretariat kan ha og hvor store stillingsprosenter de ansatte kan ha. Arbeidsoppgavene som styret eller årsmøtet ønsker å få utført vil avgjøre hva slags kompetanse de ansatte i sekretariatet skal ha.

I lokale foreninger med et eget sekretariat vil en stor del av de daglige arbeidsoppgavene bli utført av de ansatte i sekretariatet, mens styret for det meste tar seg av de mer langsiktige oppgavene i foreningen. Handlingsplaner, finansiering av drifta og samarbeidsavtaler med andre oganisasjoner er blant de oppgavene som naturlig hører til hos styret.

En oppsummering og evaluering av det arbeidet som blir uført i perioden frem til neste årsmøte vil bli omtalt i årsmeldingen som sendes ut til medlemmene i forkant av det neste årsmøte. Det er og vanlig at årsmeldingen legges frem på det kommende årsmøtet hvor de fremmøtte medlemmene da får anledning til å godkjenne eller forkaste den fremlagte årsmeldingen. Et alternativ til forkastelse vil være at deltagerne på årsmøtet ber om at deler av årsmeldingen endres i henhold til de forslag som kommer på selve årsmøtet, eller som er blitt spillt inn i forkant av årsmøtet. Årsmøtet er foreningens øverste myndighet og det er derfor viktig at medlemmenes tilbakemeldinger bli tatt på alvor.